Fra Orientering 01, 2012: Mini-SUT’erne styrer i Søllerød

Mini-SUT’erne styrer i Søllerød
(Tekst: Tommy Heisz)

Januarkulde og mørke skal da ikke holde en tilbage fra at træne orientering. Heller ikke selvom man er en af de mindste. Søllerød OK har stor succes med det nye koncept Mini-SUT, der er målrettet de 6-10-årige.

Søllerød OK er en klub, der er kendt for at gøre meget for de unge. SUT (Søllerød Ungdoms Team) har længe været en succes, og nu er der kommet et nyt skud på stammen, nemlig Mini-SUT, der henvender sig til de mindste orienteringsløbere.

Med en gruppe engagerede forældre og andre frivillige i maskinrummet startede det nye koncept op denne vinter, og det er allerede blevet en stor succes. Som man kan se på billederne her på siden, var der både plads til dyb koncentration, højt humør og hyggeligt samvær, da der den første mandag i januar var træningssamling for de mindste.

Vi fik en snak med Anne Kaae-Nielsen, en af initiativtagerne om det nye initiativ:

 

Hvorfor startede I Mini-SUT?

Vi manglede sådan et tilbud til de mindste. Vores ungdomstilbud er meget velfungerende, men det er nødt til at foregå på et vist niveau, hvis der skal være noget i det for dem, der er med. Derfor har der manglet det lidt mere rummelige, lidt mere legende, til de helt små. Det tilbud, vi har lavet nu, henvender sig til de 6-10-årige. Mange af dem har svært ved at holde sig vågne til den almindelige ungdomstræning, og flere mangler også den basale kortforståelse, det trods alt kræver at være med der.

 

Hvad udsættes de så for i stedet?

Vi har gjort en del ud af at udvikle nogle øvelser specifikt til dem. Her har vi blandt andet fået hjælp af Søren Larsen (også kendt som Skildpadden, red.), der har stor erfaring med, hvordan man kan lege orienteringsløb ind. Vi kører det kun en gang om måneden. De små møder op samtidig med SUT’erne, men har så sin egen træning i en time. I løbet af den time bliver de kun udsat for tre ting: Opvarmning, en øvelse og til sidst en bane. Øvelserne er ikke for ambitiøse, men vi har alligevel valgt, at de skal give dem en fornemmelse for, hvad rigtig orienteringsløb er. Det skal ikke bare være et legetilbud. Det kan for eksempel være øvelsen, hvor vi stiller en masse hvide stole op, som de skal navigere imellem. Vi kalder det kegleløb, og det er sådan en fin øvelse, hvor de blandt andet lærer at vende kortet rigtigt. Nogle af dem er vildt dygtige til det allerede, og det var ellers noget, de kunne have svært ved før.

Og så slutter de af med at løbe på en rigtig bane. Ved den tid kommer de lidt større børn tilbage fra skoven, og så kan nogle af dem godt lide lige at løbe en runde til med nogle af de små. Det er både sjovt og motiverende for Mini-SUT’erne. De større børn hjælper også nogle gange til med at lægge banerne.

Når det hele er overstået, får vi lun saft og et stykke brød. Det er hyggeligt lige at samles og runde af.

 

Hvad siger børnene til det?

De er meget begejstrede, og de glæder sig til næste gang. Der er selvfølgelig stor forskel på dem i den alder, men generelt giver de alt, hvad de har og er meget ivrige efter at lære noget. Vi gør meget ud af ikke at terpe det med kortene, men hvis nogen viser nysgerrigheden, så skal de også have svar på alle deres spørgsmål. Og så holder vi jo ellers øje med, hvornår der er nogen, der er klar til at tage skridtet op til SUT’erne.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: